A koszos Klímától kapható betegségek

A légiós betegség neve egy 1976-os, veterán katonai találkozó után kapta, ahol a légkondicionált helységben megtartott rendezvény után, sorozatos, súlyos tüdőgyulladás lépett fel az ott tartózkodóknál.

Légiós betegség

A súlyos, kétoldali tüdőgyulladást okozó Legionella baktériumok a nem megfelelően tisztított légkondicionálókban, beltéri klímaegységekben telepednek meg és az azokon átáramló levegővel jutnak be az emberi szervezetbe. Mondhatni, egyfajta modern, "civilizációs" kór.

A legionella baktériumok kétfajta megbetegedést okozhatnak:

  • Súlyos, hidegrázással, magas lázzal, száraz, vagy hurutos köhögéssel társult tüdőgyulladás, amely kezelés nélkül életveszélyes állapotot is eredményezhet. Lappangási ideje 2-10 nap.
  • Pontiac-láz, amely ritkább. Influenzaszerű tünetek jellemzik, tüdőgyulladás nélkül. Izomfájdalmak, magas láz tapasztalható. Szerencsére 2-5 nap alatt, általános kezelés mellett (sok vitamin, pihenés) a betegek meggyógyulnak. Halálos megbetegedést még nem tapasztaltak az orvostudományban.

Szisztémás gombafertőzés

A gombafertőzés még gyakoribb lehet, mint a legionellosis. Sokszor egyszerre több gombafaj okozza a betegséget. Ebben az estben is főleg a legyengült szervezetek, a krónikus betegségben szenvedők vannak kitéve a fertőzés okozta súlyos tünetek jelentkezésének.
A gombák spórája a légutakba jutva, főleg alsó légúti megbetegedést és tüdőgyulladást okoz.
A radiológiai vizsgálat során nem lehet egyértelműn eldönteni a fertőzés okát, ezért fontos a vérből történő gomba antigének kimutatása.
Ha ez nem jár sikerrel, akkor a tüdőből szövettani mintavételt kell venni. A kezelést minél hamarabb el kell indítani, mivel nem kezelt esetben a gomba megtámadhatja a szívet, a vesét, a szemeket és akár agyhártyagyulladást is okozhat.

Nátha, megfázás

Még csak baktérium sem kell ahhoz, hogy egy forró levegőjű utcáról belépve "megcsapjon" minket egy hűtött helyiség levegője, amely sokszor akár 15 fokkal is hűvösebb lehet, mint a kint tomboló kánikulai levegő.
Ideális esetben az a jó, ha a belső hőmérséklet folyamatosan alkalmazkodik a külső hőmérséklethez, és ahhoz képest maximum 4-6 fokkal hűti le a levegőt - hiszen ekkora enyhülés bőven elég a kellemes közérzethez. Legtöbb esetben azonban ennél sokkal alacsonyabbra állítják a helyiségek hőjét, aminek következménye alapos meghűlés lehet.

 Ízületi bántalmak

A gyorsan beszerezhető megfázás mellett azonban további veszélyeket rejt a tartósan alacsony hőmérséklet, főleg akkor, ha az áramló, hideg levegő éppen a nyakukba vagy a végtagokra irányul.
Ebben az esetben ugyanis akár komoly ízületi gyulladást is beszerezhetünk.Hogyan védekezhetünk a betegségek ellen?

Az előzőekből kiderül, hogy az egészségünk múlhat a különböző speciális szűrők rendszeres karbantartásán. Akár otthon, a munkahelyen, az autóban felszerelt klímát évente legalább egyszer vegyszeresen ki kell tisztíttatni.
Ha azonban szakember szerint a szűrőt már nem elég vegyileg kezelni, akkor az egészet ki kell cserélni. Ezzel sok bajt előzhetünk meg.
Emellett gondoskodjunk a mérsékelt hűtésről, ne tartózkodjunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában. Nem szabad elfelejtkezni a rendszeres szellőztetésről sem.
A "szárító" hatás ellen bőséges folyadékbevitellel, hidratáló krémek és műkönny használatával védekezhetünk.
Ha klimatizált helyen dolgozunk vagy épp vásárolunk, érdemes magunkkal vinni vékony kardigánt, pulóvert, ezzel védekezni a meghűlés ellen. Immunrendszerünket C-vitaminnal erősíthetjük.

Megelőzés - klímatisztítással!

A legionella baktériumok optimális szaporodási hőmérséklet 25-42 Celsius fok között van. Gyakran telepednek meg a beltéri légkondicionálók párásító szekciójában, légcsatornákban, hőcserélő felületeken. Ezeket, szakemberrel, évente-két évente tisztíttatni kell!