Hőszivattyúk

A hőszivattyú működéséhez nem szükséges füstgáz elvezető rendszer, gáz bekötésére, illetve tüzelőanyag raktározásához alkalmas helyiség kialakítására sem.

Miért válasszak hőszivattyús rendszert fűtéshez?
A hőszivattyú működéséhez nem szükséges füstgáz elvezető rendszer, gáz bekötésére, illetve tüzelőanyag raktározásához alkalmas helyiség kialakítására sem.
Jelentős különbség, hogy míg a közművek bekötése hosszadalmas és költséges,addig a hőszivattyú telepítése egyszerű, gyorsan megoldható, és működtetése minimális áramfogyasztást igényel, emiatt hosszútávon gazdaságos, és az egyik legtisztább fűtési megoldás. Energiafelhasználásának nagyobb részét megújuló energiából (szél vagy napenergia) nyeri. Nagyon biztonságos, CO mentes rendszerrel fűthet.

Többféle hőszivattyú létezik attól függően, hogy honnan vonják el a működésükhöz szükséges hőt.

Hőszivattyúk fajtája:
- geotermikus,
-víz és levegő hőszivattyúk, ez utóbbin belül levegő-levegő és levegő-víz hőszivattyúk között.

Hogyan működik a hőszivattyú?
A hőszivattyúk működéséhez leglényegesebb a hűtőközeg, aminek forráspontja alacsony hőmérsékleten van. A hőszivattyúk alacsony hőmérsékletű környezetből képesek hőt elvonni és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítani. Ennek a folyamatnak célja a hőenergiával való gazdálkodás, melyet pl. meleg víz készítéshez fel lehet használni a környezeti hőt hasznosítva.
A hőszivattyú a meleg oldalon leadott hőt fogja felhasználni. Egyszerűbben, a hűtőgépek működéséhez hasonló fizikai elv alapján működnek. Léteznek gőzkompressziós elven (leggyakoribbak), illetve abszorpciós elven működő hőszivattyúk is. Képesek fordított üzemmódban is funkcionálni, ekkor a meleg helyiség hűtésére szolgálnak.

Levegő-levegő hőszivattyú
A levegő-levegő hőszivattyú a levegőből vonja el a hőt (pl. kint az udvarban) és ezt juttatja el más helyen lévő levegőnek, (bent a lakásba) amit ott lead. A levegő folyamatos mozgatásáért a hőszivattyúba épített kompresszor biztosítja, ami a hőt szállítja az épületben, illetve a hűtőközeget melegíti fel összenyomással.
A hűtőközeg gáz keverék, aminek forráspontja alacsonyan van és ennek segítségével a hőszivattyú az alacsonyabb hőmérsékletű helyről képes hőt elvonni, azt a magasabb hőmérsékletű helyre szállítani.

Levegő-Víz hőszivattyúk
A levegő-víz hőszivattyú egy hűtőközeg segítségével a levegőből kivonja az energiát és ezzel egy időben a helyiség fűtéshez használt vizet felmelegíti.
A hűtőközeg ez idő alatt csak halmazállapotot vált, elpárolog, vagy cseppfolyóssá válik. A folyamat a víz forralásának folyamatához hasonlítható, csak itt a hűtőközeg nem 100 Celsius fokon forr el, hanem képes alacsonyabb hőmérsékleten erre a halmazállapot változásra (akár 0 °C-on is). Ennek a folyamatnak a folyamatosságát a hőszivattyú elengedhetetlen része, az elektromos kompresszor látja el. A kompresszornak két feladata van: a felvett hőt szállítja az épületben, illetve a hűtőközeget melegíti fel, összenyomással.