Klíma történelem

Klímatechnológia fejlődése az ókortól - napjainkig.

Ókori - középkori megoldások


Már az ókori népek is próbálták közvetlen lakókörnyezetük kellemesebbé tételét. Ahol lehetett a meleg elől árnyékos, napvédett területekre költözni. Az időjárási viszontagságok elől barlangokba telepedtek meg.   

Kr. e. 26 században az egyiptomiak már felhasználták a párolgás hűtőhatását.

Az ókori rómaiak vízvezetékben keringették a vizet, amellyel a házaik falait próbálták hűteni. Felfedezték, hogy a kisebb kertek, növények is hűtik környezetüket.  Természetesen ezt a "luxust" csak a kiváltságos kevesek engedhették meg, a szegény többség továbbra is szenvedett a melegtől.

Középkorban vastag falakat emeltek. A román, illetve gótikus templomok, erődök falai nehezen melegedtek fel, azonban ez csak nyáron volt előny, télen még a legnagyobb kandallók sem voltak képesek kellőképpen felmelegíteni a tágas belső tereket.

Előrelépések a modern klímatechnológia irányában


1820-ban Michael Faraday arra a felfedezésre jutott, hogy a sűrített és cseppfolyósított ammónia hűteni képes, amikor a cseppfolyósított ammóniát elpárologni hagyják.

1842-ben Floridában Dr. John Gorrie fizikus kompresszoros technológiát alkalmazott jég előállítására, amelyet azután a levegő hűtésére használt.

1902-ben Willis Haviland Carrier megalkotta az első elektromos klíma berendezést. Megalapították a "The Carrie Air Conditioning Company of America" nevű céget, így sikeresen feleltek meg a növekvő igényeknek.

Freon


1928-ban Thomas Midgley Jr. megalkotta a "clorofluorocarbon gázt", amely "Freon" márkanéven vált közismertté. 

A 20. század végén új probléma jelentkezett: felfedezték, hogy a freon-típusú berendezések egy része károsítja a környezetet, az ózonréteg rombolásához, az üvegházhatás fokozásához vezethet.

A klíma készülékekben a korábban elterjedt R12 és R22 hűtőközegek betiltásra kerültek.

A klíma gépek technológiai újítása napjainkban is folytatódik. A ma gyártott klíma berendezések R4010A, vagy R32 töltetet tartalmaznak, amelyek teljesen "zöld" hűtőközegek. Az inverteres kompresszorok tovább növelték a klíma készülékek hatékonyságát, a gyártók korábban elérhetetlennek vélt csúcsokat értek el a lakossági klíma kategóriában.