Napelem Teljesítmény bővítés

Teljesítménybővítésre abban az esetben lesz szükségünk, ha a meglévő fogyasztók mellé (elektromos készülékek), egy, vagy több új nagyfogyasztót szeretnénk használni (pl: elektromos tűzhely, főzőlap, klíma Hőszivattyú berendezés.)

A teljesítménynövelés 1x32 Amperig díjmentes, e felett hálózat fejlesztési hozzájárulást kell fizetnünk. A teljesítménybővítésnek vannak feltételei.
Amellett, hogy ugyanúgy, mint a mérőhely szabványosításnál, regisztrált szerelőre van szükség, ( Mi regisztráltak vagyunk! ) meg kell vizsgálni, hogy a mérőhely megfelel-e jelenlegi előírásoknak, illetve alkalmas-e a teljesítménybővítésre:
- A mért, illetve méretlen fővezetéknek alkalmasnak kell lennie a megnövekedett igény kiszolgálására, a vezetékhálózatnak meg kell felelnie a szabványoknak, és biztonsági előírásoknak.
- Ha megtörtént a mért oldali vezetékhálózat cseréje, a fogyasztásmérő szabványosítása is megtörténik , így a többletigény kielégítésének műszaki okai nem lesznek. 


Általánosságban elmondható, hogy három eset szokott előfordulni a napelemrendszer telepítése előtt:
- a fogyasztási hely rendelkezik megfelelő energia határral – ebben az esetben nincs szükség semmiféle átalakításra
- elegendő a teljesítménybővítés (ez akkor lehetséges, ha a mérőhely rendelkezik 1 vagy 3 fázisú csatlakozási ponttal), de az inverter teljesítménye nagyobb, mint a rendelkezésre álló teljesítmény. Ebben az esetben egy regisztrál villanyszerelő segítségével lehet benyújtani az igényt a szolgáltató felé, aki gondoskodik a kismegszakító cseréjéről.
- fázisbővítésre abban az esetben lesz szükség, ha az 1-fázisú csatlakozási pontra egy nagyobb áramerősséget leadó, 3 fázisú invertert szeretnénk csatlakoztatni. Ez egy nagyobb átalakítást igényel, mivel a csatlakozási pontot és a mérőhelyet is át kell alakítani, ami kétféle módon lehetséges: vagy földkábelen keresztül, vagy légvezetékkel lehet csatlakozni a merőhelyhez. A regisztrált villanyszerelő (Mi )előkészíti az új szabványos mérőhelyet ha szükséges és a csatlakozási pontot, majd szolgáltató gondoskodik az új kábelről, melyet az szabványos mérőhelyhez csatlakoztatnak.