Nitrogén nyomáspróba

A Nitrogénpróbát 2019 január elsejétől kötelezően előírja minden klíma gyártó

A kalorikus rendszer összeszerelése után vákuumszivattyúval eltávolítjuk a levegőt, ezzel együtt a levegőben lévő szennyeződéseket és párát, ami meglétével tönkreteszi a kompresszort.
Ezután nitrogén nyomáspróbát hajtunk végre (melyhez nagy tisztaságú, -50 °C harmatponttal rendelkező nitrogént használunk), ami a maximális nyomás plusz 20%-a. Erre azért van szükség, mert a nyomáspróbánál derül ki a rendszer tömörsége.
Ezt követően ellenőrizzük, hogy a gáz nem szivárog-e, ezzel biztosítva a klíma gyári hűtési és fűtési teljesítményét, valamint eleget teszünk a kötelezettségünknek a klímavédelmi hatóság felé.
A nyomáspróba a szakszerű klímaszerelés elengedhetetlen és kötelező kelléke, mivel a klímában lévő hűtőközeg (klímagáz) a Föld ózonrétegét károsítja, ezért szigorú követelmények betartása mellett kell végezni.
A hűtőközeg zárt hűtőrendszerének szivárgásmentes és biztonságos üzemeléséhez elengedhetetlen a nyomáspróba.
A nyomáspróbát minden kalorikus rendszer megbontása után, vagy esetleges szivárgás után el kell végezni. Házilag nem végezhető!
A rendszer feltöltése hűtőközeggel Fgáz vizsgához és szigorú számadáshoz van kötve. F gáz azonosítóval minden szerelőnek rendelkeznie kell, enélkül a felszerelt klíma készülék nem szerelhető és garanciálisan nem javítható.
Az F gáz azonosító meglétét itt ellenőrizheti https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/

De ki a hivatásos szerelő?

Hivatásos klímaszerelő az, aki rendelkezik a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrációjával. Ez egy garancia a szakértelemhez. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság honlapján fellelhetőek azok a szerelők, akik rendelkeznek ilyen regisztrációval.
De nem kell tovább mennie, mivel nekünk van regisztrációnk. Mi hivatalos, szakképzett szerelők vagyunk. Ha úgy gondolja, hogy itt az ideje a nyomásvizsgálatnak, akkor hívjon minket!