Fogyasztás mérőhely szabványosítás

Napelemrendszer telepítése előtt a mérőhely szabványosítása, elengedhetetlen, abban az esetben is ha a mérőhely az építéskor minden előírásnak megfelelt.

Napelemes rendszerek kivitelezésekor nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy nemcsak a megfelelő panelek, és inverter kiválasztása fontos, hanem a teljes hálózat általános állapotát is fel kell mérni szakemberek segítségével, mert ez határozza meg, hogy az ingatlan alkalmas-e a napelemrendszer fogadására.
A felmérés során tudjuk meg, hogy napelemrendszer telepítése előtt szükség van-e a szabványosításra, esetleg fázisbővítés miatt biztosíték -és vezetékcserére, a földelés korszerűsítésére.

A gyakorlatban a szabványosítás egy teljesen új mérőóra beszerelést jelent.
Napelemrendszer telepítésekor az áramszolgáltatók minden esetben az inverter áramerőssége alapján határozzák meg a mérőórára vonatkozó követelményeket, illetve a napelemrendszer csatlakoztatása előtt előírhatják a meglévő mérőhely korszerűsítést, amire az alábbi esetekben biztosan szükség lesz:
- a jelenlegi mérőhely az épületen belül helyezkedik el
- ha az épületen kívül helyezkedik el, de egy rossz állapotú fa mérőszekrényben található
- ha régi típusú kismegszakítók vannak
- ha nincs tűszakaszhatár az óra és a főelosztó között

A mérőóra mellett a főelosztó, a mért fővezeték, illetve a védőföldelés korszerűsítésére is szükség lehet.
A munkálatok elvégzéséhez, szintén regisztrált villanyszerelőre van szükség.
A mérőhely szabványosításakor egy teljesen zárt, a mérőóra számára dupla plombálási lehetőséget biztosító tipizált mérőóraszekrény kerül felszerelésre.